Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Contact Improvisation στο θέατρο, με τον Benno Voorham

Στο γνωστό ερώτημα: το contact improvisation είναι για την σκηνή; η απάντηση του Benno Voorham είναι ένα εμφατικό ΝΑΙ.
Χαρισματικός περφόρμερ και χορογράφος/σκηνοθέτης, με εκατοντάδες παραστάσεις στο ενεργητικό του, είτε αυτοσχεδιαστικές είτε χορογραφημένες, σε πολλές χώρες, με εντελώς διαφορετικούς συμμετέχοντες: αυτοσχεδιαστές, ηθοποιούς, χορευτές, παιδιά, νέους, πρόσφυγες, χορευτές μπαλέτου, έχει αποδείξει ότι το contact δεν είναι μόνο μια φόρμα κοινωνικού χορού και εκτόνωσης αλλά και μέσο απαραίτητο για την σκηνική δραματουργία. Ξαναέρχεται στην Ελλάδα στις 6 και 7 Ιανουαρίου για να διδάξει και να χορέψουμε μαζί.




"Στο έργο μου ως χορευτής, δάσκαλος και δημιουργός με ενδιαφέρει να εξερευνήσω το σταυροδρόμι μεταξύ χορού και θεάτρου, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος να αφηγείται ιστορίες μέσω της κίνησης με μη αναπαραστατικό τρόπο"
Το Contact Improvisation είναι ουσιαστικά ένας χορός στον οποίο μπαίνουμε σε έναν φυσικό και κιναισθητικό διάλογο με άλλους. Όμως ένας διάλογος, μια συνάντηση, μια επαφή με τον άλλον για να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν χρειάζονται πρώτα απαραίτητα τη σαφήνεια της δικής μας παρουσίας και της κάθε στιγμή δημιουργούμενης ιστορίας. Ένα άτομο που είναι παρόν στο σώμα και το μυαλό του, μπορεί να πλοηγηθεί πιο καθαρά μέσα από το χρόνο και το χώρο και να είναι πιο έτοιμο και προσαρμοστικό για να παίξει με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες αφηγήσεις μέσα σε έναν αυτοσχεδιασμό.
Η τεχνική του Contact Improvisation θα είναι το κοινό έδαφος μας μέσα στο οποίο θα εμβαθύνουμε τις δεξιότητές μας, από εκεί θα μπούμε στη σφαίρα του αυτοσχεδιασμού και στην χρήση του στην σκηνή, στην προετοιμασία ή στην ίδια την παράσταση.
Θα παίξουμε με διαφορετικές δομές αυτοσχεδιασμού για να αμφισβητήσουμε και να οξύνουμε τη συνθετική και χωρική συνείδηση μας. Η σύνθεση και το παιχνίδισμα είναι δύο λέξεις-κλειδιά για αυτό το εργαστήριο, στο οποίο θα χορέψουμε πολύ για και με τον άλλον. Χορούς που δημιουργούνται στο εδώ και τώρα συλλογικά.
Απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς και γενικά σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις αφηγηματικές δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.

Ο Benno Voorham είναι περφόρμερ, χορογράφος και δάσκαλος με διεθνή παρουσία. Παλιός γνώριμος του Ελληνικού χορού, με πολλούς σύγχρονους δασκάλους του χορού στην χώρα μας ως μαθητές ή θεατές στις συνεχείς επισκέψεις του για παραστάσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα από την δεκαετία του 90 μέχρι το 2007 (φεστιβάλ Αθηνών).
Γεννημένος στην Ολλανδία, ζει στη Στοκχόλμη από το 1995. Απόφοιτος του School for New Dance Development στο Άμστερνταμ, εργάζεται διεθνώς παρουσιάζοντας το δικό του έργο ή συνεργαζόμενος με άλλους. σε αυτοσχεδιαστικά ή χορογραφημένα έργα. Ιδρυτής μαζί με τον Sybrig Dokter της LAVA-Dansproduktion, μια διεθνούς ένωσης χορού, με έδρα τη Στοκχόλμη, έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου της Στοκχόλμης (2005-2007). Βασικό στέλεχος του βραβευμένου έργου με το Ελληνικό Κρατικό βραβείο χορογραφίας 2000 "Άδειος Άντρας" (χορογραφία Κωνσταντίνος Μίχος). Επιπλέον των έργων του για χορευτές, ομάδες μπαλέτου, ηθοποιούς, τα τελευταία χρόνια έχει χορογραφήσει παιδιά και νέους από εμπόλεμες χώρες.
Αναγνωρισμένος δάσκαλος του Contact Improvisation και της αυτοσχεδιαστικής σύνθεσης, με ευρηματικό και προσωπικό ύφος, έχει διδάξει σε πολλές χώρες όπως Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Ισπανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Γεωργία κα. Ουκρανία.

6 και 7 Ιανουαρίου 2018 | 14:00 - 18:00
Κόστος συμμετοχής: 50€ (έκπτωση 20% άνεργοι, σπουδαστές, κάρτα Dancetheater Plus
Συνεργατικό στούντιο Λάθος Κίνηση
πλατεία Κουμουνδούρου 25 (πλατεία Ελευθερίας για το google maps)

Επικοινωνία - Κράτηση θέσεων: lathoskinisi@gmail.com
κιν. 6944192077